Kun olin nuori ja opiskelin tanssia, äitini oli usein se, joka teki tanssikoululle esiintymispukuja. Ehkä tämä "palo" on sieltä periytynyt, mene ja tiedä. Nyt, kun omaa opettajan uraa alkaa olla takana kohta kymmenisen vuotta, päätin, että nyt on aika tehdä baletti-tutu. Sain tyllin (peräti reilut 10 metriä!) työpaikaltani tätä harjoitustyötä varten. Hyvä niin, tämä asu ei jää hyllylle lojumaan :)

Aloin kypsytellä ajatusta hyvän ja kestävän baletti-tutun tekemisestä jo viime keväänä, kun tilasin amerikkalaisesta nettikaupasta kirjan, jossa on ihanan tarkat ohjeet tutu-hameen tekemiseen. Luin kirjan kannesta kanteen heti sen kolahdettua postiluukusta. Siitä asti olen suunnitellut työvaiheita päässäni, sekä miettinyt, mistä materiaalista mikäkin olisi hyvä tehdä. Nyt, kun työpaikkani ensimmäiset kevätnäytökset lähestyvät (viikon kuluttua, jaiks!), päätin, että nyt on juuri sopiva aika tehdä tuo testiversio. No, yhtään ei päätöstä hillinnyt sekään, että yhdelle esiintyjälle pitää tehdä tanssikorsetti sopimaan vanhaan harjoitus-tutu-hameeseeni, jonka toin mukanani Lontoosta valmistuttuani sieltä... 

Löysin netistä kirjan kirjoittajan tekemän videon tyllin vekittämisestä niin, että se ei niin helposti lörpsähdä. Niinpä sitten sen ohjeen mukaan erilevyisiä tyllisuikaleita vekittelin jokusen tovin :)

Hameeseen tuli kaiken kaikkiaan 12 kerrosta tylliä. Kolme alimmaista ovat vain takapuolen kohdalla, loput 9 kiertävät koko lantion ympäri. Yllättävän nopeasti nuo vekitetyt kaitaleet housuosaan sitten ompeli, kun vauhtiin pääsi. Ja harjoituskappaleesta opin, että housuosa voi hyvin olla joustosatiinia. Lycra on liian löysää - ainakin se lycra, jota palan ostin Eurokankaasta.

Tutu-hameeseen kuuluu tyllin lisäksi myös baski. Eli se osa, joka näkyy tyllin yläpuolella lantiolla ja päättyy vyötärölle. Siihen tein kirjan ohjeiden mukaan kaavan, ja kaavaa apuna käyttäen leikkasin baskin valkoisesta joustosatiinista. Loistava valinta! Tosin seuraavalla kerralla ompelen baskin kiinni housuosaan ennen kuin kiinnitän viimeiset 3 ylintä tyllikerrosta, sillä muuten menee taas harsimiseksi...

Tässä tutu-hame baski ja tyllikerrokset kiinnitettyinä ja housuosa ommeltuna kiinni takasaumasta ja haarasaumasta:


 

Ja sama ylösalaisin :)

Tuossa näkyy hyvin se, miten tyllikerrokset levenevät "pintaa" kohti.

Tutu ei vielä ole tosin valmis, sillä kerrokset pitää vielä kiinnittää toisiinsa melko löyhästi, ettei hame näytä tyllipallolta vaan levyltä. Ja sitten baskiin taakse pitää ommella hakaset, joilla se saadaan kiinni tanssijan päälle. Ja ei ole tutu-hametta ilman korsettiyläosaa ja koristeluja... ;)

Suunnittelen jo toisen tutu-hameen tekemistä. Joustosatiinia onkin vielä toiseen, tylliä tarvitsee hakea sen n. 11 metriä ainakin. Tosin seuraavaan tylliä menee ehkä vähän vähemmän, kun noita alempia kerroksia en vekitä ihan yhtä tiukoille vekeille kuin tuossa harjoitusversiossa.

Mutta selvästi nälkä kasvaa syödessä, sillä ajatuksissa muhii jo joukko pukusuunnitelmia :)